Τετάρτη, Μαρτίου 31, 2010

Απηνής Καταδίωξις υπό του περίφημου Κίρκου

Η είδηση της αυτοκτονίας του Καρυωτάκη, όπως την παρουσίασε η εφημερίδα ΣΚΡΙΠ, στο φύλλο της 26ης Ιουλίου 1928. Κοινός τόπος σε όλες η πολιτική δίωξη του ποιητή από τον υπουργό. Και βέβαια πάντα μέσα στο δωμάτιό του και με πυροβολισμό στο κεφάλι.

4 σχόλια:

Δέσποινα είπε...

Με ποιο τρόπο αυτοκτόνησε πραγματικά; Κι εγώ με πυροβολισμό νόμιζα αλλά έξω, πάντως δεν είχα ιδέα για το τι έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής για το θάνατό του και είναι καλό να μαθαίνουμε πέρα από τις σημερινές εικασίες και πως αντιμετωπίστηκε τότε το θέμα.

lost είπε...

Είναι σίγουρο ότι ο Κ. αυτοκτόνησε με πυροβολισμό στην καρδιά, σε παραλία της Πρέβεζας [αφού πρώτα το προηγούμενο βράδυ είχε αποπειραθεί -- μάταια -- να πνιγεί στη θάλασσα].

Είναι άραγε πιο «ηρωικός», πιο «λογοτεχνικός» ή, ακόμα ακόμα, πιο «θεατρικός» ο πυροβολισμός στον κρόταφο ή απλώς οι εφημερίδες της εποχής δεν είχαν σωστή πληροφόρηση; Το ταμπού της αυτοκτονίας, βέβαια, εξακολουθεί να είναι ισχυρό μέχρι σήμερα, μπορούμε να φανταστούμε πώς θα ήταν στο μεσοπόλεμο.

Το ίδιο ισχύει και για την τοποθεσία: άλλο, φαντάζομαι, να αυτοκτονείς μέσα στο κλειστό σου δωμάτιο [στον ιδιωτικό χώρο, στη σφαίρα που μένει κρυμμένη από την «καθώς πρέπει» κοινωνία] και άλλο να αυτοπυροβολείσαι σε «δημόσια θέα».

Όλα αυτά φυσικά λίγη σημασία έχουν και για τον άνθρωπο και για τον ποιητή. Δείχνουν περισσότερο κάτι για την κοινωνία του, για την εποχή και για την γενική κουλτούρα, παρά για τον ίδιο τον Κ.

Πιγκουίνος είπε...

Δεν είχα ξαναδεί αυτό το κείμενο. Μπράβο.
Μιας και το αντικείμενο της ανάρτησης είναι το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ως δημοσιογράφος, θα κάνω μία παρατήρηση στον τρόπο καταγραφής της είδηδης, αν και γνωρίζω πως δεν είναι αυτό το σημαντικό εδώ.
Το πώς αυτοκτόνησε ο Καρυωτάκης, λοιπόν, αναφέρεται στην πρώτη παράγραφο της δεύτερης στήλης, γεγονός που ξενίζει για τα σημερινά δεδομένα, καθώς θα έπρεπε να είναι από τα πρώτα πράγματα στο κείμενο.
Άλλες εποχές εκείνες... Και στη δημοσιογραφία...
Καλή Κυριακή

icingcake είπε...

ΣΤΙΣ 21 ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ Η' ΣΤΙΣ 25? (ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ 26 ΚΑΙ ΛΕΕΙ 'ΕΧΘΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ')