Τα χάχανα του κόσμου

Στην κατηγορία «τα χάχανα του κόσμου» περιλαμβάνονται κυρίως κείμενα και έργα που αναφέρονται στον ή σχετίζονται με τον Καρυωτάκη και εμφανίζονται σε άλλα μέσα, από την τηλεόραση ως το Διαδίκτυο.

Πολυμέσα
Στο online αρχείο της ΕΡΤ υπάρχουν ήδη τρεις παραγωγές που αφορούν τον Καρυωτάκη (εμφανίζονται και στη δεξιά στήλη του μπλογκ).

Εποχές και Συγγραφείς (σκην. Τάσος Ψαρράς)
Η σειρά εκπομπών «Εποχές και Συγγραφείς» του Τάσου Ψαρρά παρουσιάζει εξέχοντες έλληνες λογοτέχνες και ποιητές που με το έργο τους και την προσωπικότητά τους επηρρέασαν την πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική ζωή της εποχής τους.

Η στενή συνάφεια ανάμεσα στο έργο και τη ζωή του «Ιδανικού αυτόχειρα» Κώστα Καρυωτάκη  η περιήγηση του φακού στην πόλη της Πρέβεζας , όπου ο ποιητής αυτοκτόνησε, η φωνή του ΝΙίκου  Ξυδάκη που διαβάζει τα ποιήματα του Καρυωτάκη «Πρέβεζα» και «Σαν δέσμη από τριαντάφυλλα » και η φωνή του Λευτέρη Πούλιου που διαβάζει αποσπάσματα από επιστολές του ποιητή προς τον πατέρα του και προς την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη, αποκαλύπτουν τόσο τον ποιητή όσο και τον άνθρωπο Κώστα Καρυωτάκη, την ατμόσφαιρα της εποχής αλλά και του έργου του, τη στάση του απέναντι στη ζωή αλλά και απέναντι στον ίδιο τον εαυτό του.

Στη σειρά «Εκπομπές που αγάπησα» ο Φρέντυ Γερμανός παρουσιάζει μια ανθολογία από τις εκπομπές του, συμπληρώνοντας πορεία 25 χρόνων στην ελληνική τηλεόραση. Στα πλαίσια της σειράς προβάλλει ένα αφιέρωμα – έρευνα από την Πρέβεζα με θέμα τον Λυρικό – Τραγικό Ποιητή και Πεζογράφο Κώστα Καρυωτάκη. Ο Φρέντυ Γερμανός πραγματοποιεί μια ιστορική αναδρομή στις τελευταίες ώρες του Κώστα Καρυωτάκη πριν την αυτοκτονία του, προβάλλοντας ιστορικές συνεντεύξεις ατόμων. Απόσπασμα από συνέντευξη του Θάνου Καρυωτάκη στον Μάριο Βαλινδρα, που παρουσιάζει πιστοποιητικό υγείας του αδελφού του σχετικά με το καρδιακό νόσημα το οποίο έπασχε και όχι αφροδίσιο όπως είχε ισχυριστεί στην Μαρία Πολυδούρη , προκειμένου να αποφύγει το γάμο. Ο κτηνοτρόφος από το Μύτικα Πρέβεζας Ταξιάρχης Νίτσας, περιγράφει πως βοήθησε τον Ποιητή στην παραλία Μονολίθι, όπου προσπάθησε να πνιγεί, ενώ ακούγεται απόσπασμα από το τελευταίο του σημείωμα Ποιητή όπου σαρκάζει την εφιαλτική περιπέτεια της απόπειρας του. Η σπιτονοικοκυρά του Πηνελόπη Λυγκούυρη περιγράφει συνήθειες και συμπεριφορά του, για το μικρό διάστημα που τον έζησε από κοντά. Επίσης, ο γιος του Οπλοπώλη Ιωάννης Αναγνωστόπουλος και ο Καφεπώλης Ηρακλής Ντούσιας περιγράφουν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του Ποιητή μέχρι τη στιγμή της αυτοκτονίας του στις 21 Ιουλίου του 1928.