Πέμπτη, Δεκεμβρίου 13, 2007

λεξικό


ποίηση η: . η τέχνη της σύνθεσης, της δημιουργίας λογοτεχνικών έργων σε στίχους (σε αντιδιαστολή με την πεζογραφία, τον πεζό λόγο), β. το ποιητικό δημιούργημα, το ποίημα. 2. τα διάφορα ποιητικά είδη, τεχνοτροπίες κτλ. 3. το σύνολο της ποιητικής δημιουργίας, των ποιητικών έργων μιας περιόδου, ενός ποιητή, ενός έθνους κτλ. 4. η αισθητική και συναισθηματική αξία, διάθεση, η μαγεία.

καταφύγιο το: . τόπος όπου καταφεύγει κάποιος, όπου πηγαίνει για να προστατευτεί από κπ. κίνδυνο ή για να αποφύγει κάποια δυσάρεστη κατάσταση, β. μικρό οίκημα σε βουνό, όπου μπορούν οι ορειβάτες να διανυκτερεύσουν ή να προστατευτούν από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. 2. (μτφ.) α. πρόσωπο στο οποίο κασταφεύγουμε, από το οποίο ζητούμε βοήθεια και προστασία, β. χρησιμοποιώ κτ. ως μέσο για να δώσω λύση σε κτ. που με βασανίζει ή για να βρω ανακούφιση.

φθονώ: αισθάνομαι φθόνο για κπ.

φθόνος ο: το αρνητικό συναίσθημα της λύπης, της στενοχώριας και της δυσαρέσκειας που αισθάνεται κάποιος για την ευτυχία, την επιτυχία ή την υπεροχήτων άλλων.

6 σχόλια:

Βασίλης είπε...

μπράβο,αρκετά δραστήριο το blog τον τελευταίο καιρό!!

βλέποντας το podcast θα ήθελα να σου πω πως έχω συγκεντρώσει 37 μελοποιημένα ποιήματα του Καρυωτάκη.Αν θες να σου στείλω την λίστα με τα τραγούδια που έχω και αν σου λείπει κάποιο να στο δώσω μέσω rapidshare.

lost είπε...

Καλημέρα.
Έχω σίγουρα το δίσκο της Πλάτωνος και κάπου πρέπει να έχει παραπέσει και η Πρέβεζα του Παπακωνσταντίνου... Το podcast βέβαια αλλάζει ανάλογα με τις εποχές των ημερών...

Βασίλης είπε...

http://rapidshare.com/files/76540048/KARYWTAKHS_MP3.zip.html

αν τύχει να βρω και άλλα θα σε ενημερώσω.καληνύχτα

Evropi Thomopoulou είπε...

"Το podcast βέβαια αλλάζει
ανάλογα με τις εποχές των ημερών"


μια τόση δα φράση
- κι όμως αποπνέει
κάτι απ'την ποίηση
που νοσταλγούμε...

Καληνύχτα...

Evropi Thomopoulou είπε...

Kάτι ακόμη
- για την ανάρτηση αυτή τη φορά:

Λείπει το λήμμα Πόνος

Καλημέρα...

Ars longa, vita brevis είπε...

ωραια, γιατι δεν ειχα κατανοησει τι σημαινε ακριβως αυτη η φραση