Κυριακή, Δεκεμβρίου 24, 2006

{Ελεγεία και Σάτιρες}

[αντιγράφω από τη Χρονογραφία Κ. Γ. Καρυωτάκη, επιμέλεια Γ.Π. Σαββίδη - Ν.Μ. Χατζηδάκη - Μ. Μητσού, ΜΙΕΤ, Αθήνα 1989]

Η συλλογή Ελεγεία και Σάτιρες πιθανώς εκυκλοφόρησε στα τέλη του μηνός [Δεκέμβριος 1927]. Σύμφωνα με το σωζόμενο αυτόγραφο κατάλογο διανομής της, ο Καρυωτάκης έστειλε, μέσω του εκδότη, αντίτυπα στους: Παλαμά (ο οποίος και πάλι «καθόλου δεν του απάντησε, ούτε καν εμνημόνευσε τίποτα» [Σακελλαριάδης]), Γρυπάρη, Πέτρο Χάρη, Τάκη Τσάκωνα, Νίκο Λαΐδη (= Πωλ Νορ), Σικελιανό, Κλ. Παράσχο, Ουράνη, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλο, Ε. Ιωάννου (= Τέλλο Άγρα), Κόντογλου, Αθάνατο, Βουτιερίδη, Καμπάνη, Φαλτάιτς, Ξενόπουλο, Κόκκινο, Φ. Πολίτη, Παπαντωνίου, Στογίάννη, Λαπαθιώτη, Ν. Βέη, Αποστολάκη, Βελλιανίτη, Παπανικολάου, [...] Νιρβάνα, Θρύλο, [...] Π. Ταγκόπουλο και σε [διάφορες εφημερίδες].

Από τα δικά του αντίτυπα έδωσε ή έστειλε στους: Κ.Δ. και Κ.Θ. Καρυωτάκη, [...] Σακελλαριάδη, Καράκαλο, [...] Ψυχάρη (που απάντησε με «ένα γράμμα με λόγια γεμάτα ενθουσιασμό» [Σακελλαριάδης]), Πορφύρα και στα περιοδικά: Νέα Ζωή, Νεοελληνικά Γράμματα, Ερμής. [για την κριτική των Νεοελληνικών Γραμμάτων και τη σχετική διαμάχη με τον Κ., βλ. τις επιστολές του ποιητή στο site, στην ενότητα «Άλλα»]. Επίσης έστειλε στην Πολυδούρη, στον Καβάφη (ο οποίος ανταπέδωσε με τη συλλογή του Ποιήματα 1907-1915) και στον Φ. Μιχαλόπουλο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ ΣΑΣ!!
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 26/01/2007 ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!! ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΗΞΕΡΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΛΕΚΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ!! ΚΑΠΟΙΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ (ΔΙΚΙΑΣ ΜΟΥ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ) ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΓΩ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΠΟΣΟ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ!! ΣΟΒΑΡΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΕΣΑ ΕΒΑΛΑ ΤΑ ΚΛΑΜΑΤΑ!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ SITE ΠΟΥ ΦΤΙΑΞΑΤΕ...ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΩ ΣΥΧΝΑ!!ΔΙΑΛΕΞΑ ΑΥΤΟ ΤΟ COMMENT ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΑΜΕ ΠΟΙΗΜΑ!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ