Παρασκευή, Μαρτίου 12, 2010

Θύμα του Οικοπεδοφάγου Υπουργού

Σκαλίζω τις τελευταίες μέρες τις εφημερίδες του μεσοπολέμου -- ειδικά το δεκαήμερο της αυτοκτονίας του Καρυωτάκη. [ηλεκτρονικά φυσικά, απ' το site της Βιβλιοθήκης της Βουλής -- μια προσφορά του blog του Ν. Σαραντάκου] Παρακάτω, ο τρόπος με τον οποίο αναφέρεται στην είδηση της αυτοκτονίας του ποιητή η [αντιβενιζελική] εφημερίδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ [στο φύλλο της 26ης Ιουλίου -- ε, τα νέα διαδίδονταν πολύ πιο αργά εκείνες τις μέρες].

«Μια απηνής καταδίωξη που οδηγεί εις τον θάνατον»!!


2 σχόλια:

ars είπε...

μεγαλο θεμα ανοιγετε, τι να πει κανεις... δεν ηξερα οτι ηταν προσωπικο θυμα ενος υπουργου, η εφημεριδα δεν φοβοταν παντως τον υπουργο. μιας και λεμε για τα αιτια, τι εννουσε στο υστατο μυνημα οταν αναφεροταν σε καποια πραξη που του απεδωσαν και ηθελε απλως να μαθειτην ιδεατη της ατμοσφαιρα; τον χανω εκει. Μου φαινεται και οσοι τον ξερανε θα τον χασανε σε αυτο.

lost είπε...

Πάνω από 80 χρόνια μετά τον μοιραίο πυροβολισμό εκείνου του Ιουλίου, οι απορίες και τα ζητήματα που ανοίγει η τελευταία επιστολή του ΚΓΚ παραμένουν ανοικτά. Τις ίδιες απορίες έχουν μελετητές και αναγνώστες, ειδικά όταν κοιτούν την κρυπτική αυτή επιστολή. Ποτέ δεν θα μάθουμε οριστικά, μάλλον, μιας και έγκυρη «βιογραφία» του ποιητή δεν είχαμε ποτέ. Μόνο σκόρπια κομμάτια μιας προβληματικής «βιογραφίας». Το ερώτημα είναι αν έχει νόημα να ψάχνουμε τα κρυφά μηνύματα της επιστολής αυτής ή της ίδιας της αυτοκτονίας του. Έχει γράψει μερικά ενδιαφέροντα κομμάτια ο Κοροπούλης πάνω σ' αυτό το θέμα:

http://karyotakis.blogspot.com/2008/10/blog-post.html

http://karyotakis.blogspot.com/2008/02/blog-post_27.html